slideshow slideshow slideshow
PROSLAVA 125. OBLJETNICE DVD-a VIDOVEC
Datum objave: 19. veljače 2015.
 
Pred 125 godina, 13. kolovoza 1890., u naselju Vidovec kraj Varaždina osnovano je dobrovoljno vatrogasno društvo koje danas djeluje kao središnje Društvo istoimene općine u sastavu Vatrogasne zajednice općine Vidovec, u koju su još uključena vatrogasna društva Tužno i Nedeljanec-Prekno. Proslava obljetnice Društva upriličena je u subotu 31. siječnja 2015.

Svečanost je započela, uz prisutnost stotinjak vatrogasaca i više desetaka gostiju te uzvanika, u dvorištu ispred vatrogasnog doma. Ključeve novonabavljenog navalnog vatrogasnog vozila predsjedniku Božidaru Plečku predao je načelnik Bruno Hranić, a potom je isto blagoslovio vlč. Dragutin Bogadi, vidovečki župnik. Za navalno vozilo i opremu vatrogasci su izdvojili 400 tisuća kuna. Navalno vozilo marke je Mercedes Benz 1124, a uz spremnik vode od 2000 litara ugrađena je pumpa srednjeg i visokog tlaka Ziegler. Vozilo posjeduje i 2 visokotlačna vitla te rasvjetni stup , dok u kabini ima mjesta za sedmeročlanu posadu. Vanjski dio svečanosti završio je uz zvuke sirene koju je uključio Ivica Kovačić, a zatim je u dvorani započela i redovna izvještajna sjednica  Skupštine.
Izvođenje Lijepe naše i vatrogasne himne provela je vidovečka limena glazba DVD-a, a potom su svi prisutni minutom šutnje odali počast svim preminulim vatrogascima i poginulim hrvatskim braniteljima. Opširno izvješće o radu DVD-a Vidovec podnio je tajnik Stjepan Papec, a o financijsko-materijalnom poslovanju govorio je dopredsjednik Josip Papec. Prijedlog plana rada s potkrijepljenim financijskim stavkama obrazložio je zapovjednik Zdenko Buhin, a u radnom voditeljstvu bila je i Ana Kovačić. Sva izvješća i planove jednoglasno su prihvatili svi članovi, kao i novi Statut, a potom su svi podržali prijedlog da se u Društvo uključe Davor Pahić, Sandi Plantić, Tomislav Težak i Ido Županić, koji su potom potpisali i pristupnice.
U završnom dijelu zaslužnim članovima uručena su vatrogasna priznanja i spomenice, a ista je kao izaslanik Hrvatske vatrogasne zajednice uručio Nedjeljko Vukalović, predsjednik županijske vatrogasne organizacije. Spomenice Vatrogasne zajednice Varaždinske županije za tri desetljeća u Društvu primili su Vid Kukec i Krešimir Franjo Šenjug, a posthumno je diploma Hrvatske vatrogasne zajednice za 70 godina provedenih u DVD-u dodijeljena Stjepanu Kovačiću (17. 07. 1927. – 30. 12. 2014.), a primila ju je kćerka Nadica Papec.

Vidovečki vatrogasci veliku pažnju posvećuju i obrazovanju članstva pa je tako u proteklom razdoblju uspješno neki oblik školovanja i osposobljavanja završilo 14 vatrogasaca, a to su Patricia Jambres, Lucija Težak, Ivana Simon, Danijel Melnjak, Ivica Košćak, Ivica i  Robert Kovačić, Davor Pahić, Leon Petric, Nikola Težak, Patrik Ozmec, Tomislav Težak  te Miljenko Melnjak i Ivica Papec koji su uz dočasničku školu prošli i obuku za prijevoz helikopterom.
Povodom 125. obljetnice Društva vidovečki vatrogasci uručili su više desetaka priznanja i  zahvalnica zaslužnim pojedincima, ustanovama i vidovečkim udrugama, a i vatrogasnim društvima od Pirovca i Zagreba (DVD Gračani, Kerestinec i Vidovec), do Biša i Vitomarci u Sloveniji te društvima iz okolice, do DVD-a Gotalovo u Podravini.
Čestitke vatrogascima na 125. obljetnici i nabavi novog navalnog vozila uputio je vidovečki načelnik Bruno Hranić, a u ime Varaždinske županije čestitao je Zlatan Mošmondor. Uz čestitke plaketu Hrvatske vatrogasne zajednice slavljenicima je uručio Nedjeljko Vukalović, a na bogatu povijest i vrijedan humanitarni rad članova DVD-a Vidovec u toku prvog svjetskog rata i u kasnijem razdoblju podsjetila je Mira Smerke. Čestitke slavljenicima uputili su i predstavnici udruga, sponzora i prisutnih vatrogasnih društava, a slavlju su prisustvovali i počasni predsjednici, iz VZO Vidovec Antun Kruhek te Zvonko Biškup, dugogodišnji predsjednik Vatrogasne zajednice Varaždinske županije.
Nakon dvosatne sjednice sudionicama slavlja humorističkom predstavom „Jalova“ predstavile su se članice dramske družine Udruge žena općine Vidovec, a uz svirku popularnog glazbenog sastava druženje je nastavljeno do kasnih noćnih sati.Zbog visokog vodostaja na terenu bili 628 sati, a muška A postrojba vježbu odradila za 33 sekunde
Prema strukturi članstva u Dobrovoljnom vatrogasnom društvu Vidovec 43 člana imaju zvanje vatrogasac, 13 je članova vatrogasne mladeži, a tu je i 21 član podmlatka u dobi 6 do 12 godina i 15 podupirajućih članova. U prošloj godini DVD je sudjelovao na pet intervencija (3 požara i dva odstranjivanja porušenih stabala), a zbog izlijevanja rijeke Plitvice i poplava vidovečki vatrogasci su od 15. kolovoza do 20. rujna sudjelovali na stotinjak intervencija kod čega se radilo na  izgradnji nasipa, ispumpavanju vode i dežurstvima za što je utrošeno ukupno 628 sati rada. Tajnik Stjepan Papec naglasio je da prema utvrđenom cjeniku Hrvatske vatrogasne zajednice troškovi po tim intervencijama iznose 56.520,00 kn.
Poseban ponos DVD-a Vidovec su natjecateljske postrojbe Društva koje su sudjelovale na 19 različitih natjecanja na kojima su osvojili i dva prijelazna pehara, a predsjednik Božidar Plečko posebno je pohvalio mušku A ekipu koja je na natjecanju u Vrbanovcu vježbu odradila za 33 sekunde. Uz takmičenje u Vrbanovcu ta ekipa sudjelovala je i na šest drugih natjecanja, koliko je odradila i ženska A postrojba, djeca 6 do 12 godina bila su na četiri natjecanja, a mladež 12-16 godina i muška B postava sudjelovale su na jednom natjecanju. Od spomenutih postrojbi jednom je osvojeno 4. mjesto, četiri puta treće, deset puta drugo i devet puta prvo mjesto.
Vatrogasna postrojba DVD-a Vidovec sudjelovala je i na tri pokazne vježbe, a u cilju postizanja što boljih rezultata uređeno je zemljano vježbalište kraj nogometnog igrališta.
Od ostalih aktivnosti vatrogasci DVD-a Vidovec vode brigu o održavanju, nabavci i servisiranju opreme i tri vatrogasna vozila, o ispravnosti hidrantske mreže i stanju bunara, osposobljavanju i školovanju kadrova te održavanju zgrada i okoliša, uvježbavanju natjecateljskih ekipa, a tijekom godine sudjelovali su i na proslavama i svečanostima ostalih prijateljskih društava i udruga, čuvali Božji grob, organizirali proslavu sv. Florijana, zaštitnika vatrogastva, bili na vatrogasnom hodočašću u Mariji Bistrici te na Sesvete bili dežurni na groblju u Vidovcu.

TEHNIČKA INTERVENCIJA
Datum objave: 22. siječnja 2015.
 
Na dojavu o teškoj prometnoj nesreći u Vidovcu izlaze članovi DVD-a Vidovec te osiguravaju područje nesreće kako bi policija napravila uviđaj.Mokar i sklizav kolnik bio je potencijalna opasnost za vozače koji su se približavali mjestu nesreće pa je od velike važnosti bilo bljeskalicama i zaustavljanjem vozila osigurati normalan promet te preusmjeravati  vozila na sporednu cestu kako bi mjesto nesreće bilo u potpunosti čisto za djelovanje policijskih službenika.Zajedničkim postupanjem vatrogasci i policajci su profesionalno odradili svoj posao.Nakon završenog uviđaja vatrogasci su u potpunosti očistili kolnik te je promet pušten u normalan tok.Na intervenciji su sudjelovali Kovačić F.,Kovačić I.,Kovačić M. te Papec J.


BLAGOSLOVLJEN BOŽIĆ
Datum objave: 24. prosinca 2014.
 
NAVALNO VATROGASNO VOZILO
Datum objave: 2. prosinca 2014.
 
Nakon 23 godine DVD Vidovec kupio je putem javne nabave rabljeno vatrogasno navalno vozilo marke Mercedes.Iako nas uz našeg Magirusa vežu lijepe uspomene i odrađenih  stotine intervencija zbog njegovih 57 godina !!!!!! bilo je nužno prići nabavci drugog vozila.DVD Vidovec kao centralno društvo mora biti opremljeno prema važečim standardima o takvoj vrsti postrojbe a u skladu sa zakonom o vatrogastvu RH.Iako se godinama pokušalo doči do novijeg vozila bez uspjeha, evo dočekali smo i taj trenutak koji če velikim slovima biti upisan u djelovanje DVD-a Vidovec.Veliko hvala Općini Vidovec,načelniku g. Brunu Hranić,predsjedniku g. Božidaru Plećko,zapovjedniku g. Zdenku Buhin,tajniku g. Stjepanu Papec,svim dragim sponzorima,našim mještanima a najviše članovima našeg društva koji su vjerovali u naš rad i trud i shvatili brigu za djecu i mladež, budućnost našeg nam dragog društva.Ovim vozilom bit ćemo još spremniji pomoći našim žiteljima općine u bilo kakvoj nedaći.

POKAZNA VJEŽBA
Datum objave: 31.listopada 2014.
 
U Osnovnoj  školi Vidovec održana je pokazna vježba udruženog djelovanja DVD-a Vidovec,DVD-a Nedeljanec-Prekno te DVD-a Tužno kojom prilikom je i prikazano spašavanje ozlijeđene učenice iz školskih prostorija za vrijeme požarne opasnosti.Učenici su s velikom pažnjom pratili tijek vježbe koju je na kraju Martina Bistrović predstavnica Opčine Vidovec ocijenila veoma uspješnom.

Stranica 19 od 43 Prva   Prethodna   15  16  17  18  [19]  20  21  22  23  24  Sljedeća   Zadnja